Ciekawostki


Duńskie piwo wielkanocne

 

Zwyczaj ten pochodzi z początków XX wieku, kiedy browary postanowiły zarobić na okresie świątecznym, wprowadzając nowe, butelkowane piwo wielkanocne. Jest ono mocniejsze niż zwykłe i zwiera kilka dodatkowych składników. Wielkanocne warzenie piwa stało się w Danii popularne na tyle, że powstało wokół niego kilka innych zwyczajów. Jednym z nich jest tzw. P-dag. Jest to dzień, w którym browary wprowadzają na rynek tegoroczne świąteczne piwo. Literka P to pierwsza litera w słowie Påske oznaczającym po duńsku Wielkanoc. W trakcie P-dag każdy szanujący się koneser piwa (oraz horda studentów) oddaje się degustacji świeżo uwarzonych trunków, porównuje je między sobą, a następnie wymienia się spostrzeżeniami z innymi amatorami złotego napoju. Obecnie ponad 100 browarów kultywuje tę świąteczną tradycję, więc naprawdę dużym wyzwaniem jest skosztowanie każdego rodzaju piwa.

 

Źródło: http://mojakopenhaga.pl/content/view/47/1/



Strefa dla uczniów

Login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła









Ambit Centrum Edukacyjne    tel.: 58 782-0-999     admin@ambit.strefa.pl
PKO BP S.A. 92 1440 1026 0000 0000 0814 4718