Ciekawostki


2011-03-04

Włoskie ciastka karnawałowe

 

Włoski karnawał był zawsze synonimem raju je¶li chodzi o słodycze.  Do dzi¶ s± niezwykle popularne w całym kraju tak zwane frittelle. S± to kawałki smażonego ciasta posypane cukrem pudrem lub zanurzone w miodzie, często bardzo przypominaj±ce nasze p±czki.

Może dziwić nas, że polskie słodycze karnawałowe, szczególnie obficie zjadane w Tłusty czwartek s± tak bardzo podobne do tych włoskich. Ale może nie będzie to aż tak dziwne gdy sobie u¶wiadomimy, że królowa Bona przywiozła do Polski nie tylko włoszczyznę ale i włoskie zwyczaje karnawałowe. Oczywi¶cie ze względu na nasz surowy klimat nie przyjęły się u nas włoskie uliczne karnawałowe fiesty i maskarady – chyba żeby zaliczyć do takiej zabawy popularny u nas kulig- ale tradycja słodko¶ci została bardzo chętnie zapożyczona.

Tak więc także we Włoszech króluj± nasze p±czki i faworki, zwane też chrustem.

Jednak jak to zwykle w kuchni włoskiej bywa, każdy region ma swoje odmienne receptury czy chociaż nazwy.

Ogólnie na pólnocy Włoch ciasto jest smażone, natomiast na południu Włoch dodatkowo po usmażeniu zanurzane jest w miodzie.

Frittella, zwana też fritola veneziana to odpowiednik naszych p±czków. W przeciwieństwie jednak do Polski s± one dostępne tylko w okresie karnawału a szczególnie w Tłusty Czwartek. S± one bardziej aromatyczne często nadziane bakaliami: rodzynkami, orzeszkami pinii.

 

¬ródło: http://www.italia-italia.pl/informacje/czwartek_calkiem_tlusty,2008-01-01,429.html



Strefa dla uczniów

Login:

Hasło:

Nie pamiętam hasła









Ambit Centrum Edukacyjne    tel.: 58 782-0-999     admin@ambit.strefa.pl
PKO BP S.A. 92 1440 1026 0000 0000 0814 4718